Det er mulig at måten vi responderer på [miljø]krisen er en del av selve krisen ~ Bayo Akomolafe

onsdag 14. august 2019

Endre kulturen - redd jorda!

Det er fire måneder siden jeg kom hit. Monastic Academy for the Preservation of Life on Earth (MAPLE). Monastisk akademi for bevaring av liv på jorden. Hvilket liv er det snakk om? Talløse arter forsvinner hvert år. Hele arter. Planter, dyr, insekter, liv i havet. Tusen på tusenvis av individuelle vesener. Enda flere lever et liv i lidelse. Mennesker som dyr.

Fra "Circling retreat" i juli med ca 20 besøkende i tilegg til oss som bor her. 
Boddhisattva er i mahayana-buddhismen (bl.a. zen) en person som har tatt på seg å utsette sin egen endelige opplysning for å dedikere seg til å redde alle andre vesner fra lidelse. Det motsatte ville være å bare være opptatt av egen frigjøring, å selv oppnå nirvana for ikke å selv trenge å fødes igjen.

Betydningsfulle møter
De fire løftene (four great vows)
Sansende vesener er talløse, jeg lover å redde dem alle
Grådighet, hat og innbilning oppstår uopphørlig, jeg lover å gi slipp på alt
Dharmaportene er talløse, jeg lover å gå gjennom alle
Buddhaveien er uovertreffelig, jeg lover å fullføre den


Opprettelsen av MAPLE springer ut fra det å ta løftene på alvor. Tar du på alvor at du skal redde alle sansende vesener - hvilke endringer kan du ta i livet ditt for å begynne å gjøre det i større grad enn i dag? Det øverste målet til MAPLE er å gjøre slutt på menneskelig grådighet og hat. Denne grådigheten og hatet holder på å utrydde livet på jorda. Hvordan vet vi at vi oppnår målet? Gjennom at livet på jorda opprettholdes. Hvordan opprettholder vi livet på jorda?

MAPLE gjør dette gjennom:

1) Å bygge klostre eksponensielt: Det er et mål å opprette nye monastiske treningssentre, som det jeg er på nå. Målet er å doble antallet hvert 5. år. Per i dag er det to sentre: et her i Vermont og et i San Fransisco.

2) Å trene oppvåknede ledere. Disse trenes i oppvåkning og ansvar. Her også å rekruttere oppvåknede ledere, en Forall (tittel for lærer ved MAPLE) som kan drive nye klostre. Treningen får man gjennom de ulike arbeidsoppgavene som behøves gjennomført for å drifte akademiet. Hva består driften i? Å drifte eiendom, rekruttere nye residenter, sikre økonomien og å opprettholde en (streng) monastisk timeplan.

Lederutdanningen består i, abstrakt sett, utvikling av kvalitene kjærlighet, visdom og makt. Ofte er det sånn her i verden at de som har visdom ikke har makt, eller at de som har makt ikke har kjærlighet. Eller at de har kjærlighet og makt ikke har visdom. For å utrette en forskjell i verden og kulturen vi lever i trenger vi ledere som innehar alle tre komponentene.


Da Soryu var ferdig med sin egen monastiske trening, lurte han på hvordan han best kunne oppfylle løftene han hadde inngått. Han så at utfordringene ligger i selve kulturen. En kulturendringen må til. Kulturer og sivilisasjoner oppstår og går til grunne. Det har de alltid gjort. Derimot fins det tusenårige klostre som har overlevd sivilisasjoners fødsel og død og som forsatt eksisterer den dag i dag. De krever lite ressurser per beboer og drives for å utvikle visdom og nestekjærlighet. Selv om klostersystemet ikke er perfekt, syntes det for Forall som det beste alternativet vi har i dag. Resten er historie. Og framtiden vil vise hvordan det går. Det er et heftig kompromisstløst mål og det tok mange måneder for meg selv å forstå det. Men, nå er jeg ganske solgt. Det er veldig inspirerende for meg å selv oppleve hva det vil si å ta et slikt etisk valg for eget liv.

Dette er det ene livet.

Du må sette deg høye mål.


Share:

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar